Hvordan skaber du mere brugbar plads i dit skab.

Hvordan skaber du mere brugbar plads i dit skab.

 

Ekstra plads til opbevaring er altid et plus. Uanset hvor stort et hjem man har, er det næsten som om hvert eneste skab er fyldt til randen. Optimering af din opbevaringsplads hjælper dig med at holde orden, så du faktisk ved hvad du har i alle dine skabe.

Det kan være dyrt at købe nyt, så vil du spare nogle penge kan du med rette modernisere de eksisterende skabe. Det kan gøres for færre penge end du måske lige tror.Ryd op i dine ting.

Spørg dig selv, har jeg virkelig brug for alle de ting? Er du ligeså skyldig i at gemme for meget på tingene som folk der gemmer gamle reklamer osv.

Inden du gør op med dig selv, hvor meget plads til opbevaring du har behov for. Så skal du beslutte, hvad der skal smides ud, sælges eller gives bort til genbrug. Se det på den lyse side, al den oprydning gør de næste trin i processen nemmere.

 

Evaluer layoutet i skabet.

Kører der enkelte bøjlestænger fra ende til ende i hvert skab med en enkelt hylde over hver stang? Dette er det mest anvendte system i mindre skabe på eks.gæsteværelser og i nogle tilfælde også i walk-in skabe. Der er måder at optimere layoutet i dit skab uden at skulle bruge en formue.

 

Er dit tøj pakket så tæt at du ikke kan finde, det du leder efter? Er de øverste hylder fyldt med ting, som du ikke har set i lang tid.

Start med at tømme skabene en af gangen og læg tingene i tre bunker:

 

 1. Ting der skal retur i skabet
 2. Ting der enten skal til genbrug eller helt kasseres
 3. Ting der ikke hører til i soveværelset.

 

Forny dit layout

Se på de ting, der skal tilbage i skabet igen. Er der primært bøjletøj eller er det noget som vil have bedre af at blive foldet og komme på hylder? Har du mange sko, tilbehør og bælter? At vide hvad du egentlig har, hjælper i den grad med bestemme hvordan dit layout skal se ud.

Der findes flere muligheder til at skabe ethvert layout og indenfor ethvert budget.

 

 • Vend den øverste hylde om, og omdan rummet op mod loftet til en masse hylder. Det giver dig mulighed for at holde tingene bedre adskilt, og du slipper for at skulle have en stor kasse stående.
 • Lav mere plads til korte genstande vedat installere dobbeldækkerstænger i en del af skabet. Økonomiske brands som Closetmaid er lavet til at passe ind i alle slags skabe.
 • Du kan tage skridtet videre og få lavet nogle custom moduler i en del af skabet til sko bestående af hylder eks. eller skuffer, hvor tøjet skal foldes.
 • Er du lidt handy på fingrene kan du med sindsro prøve kræfter med selv at indrette med hjælp fra www.ziito.dk 
 • Et lille fif er at skaffe nogle cederblokke til at have hængende, da de hjælper med at holde tøj og sko fri fra insekter og sørger for en god odour!

Organiser andre skabe

Undersøg hvert skab i dit hjem, som om det er første gang du ser det. Dette hjælper dig med at bestemme, hvordan du kan optimere netop din opbevaringsplads bedst.

 

 • Brug mindre kasser til at holde styr på små ting fra badeværelse eller linnedskab.
 • Stabelbare kasser/kurve er alletiders valg i et viktualierum, og kan bruges til at optimere opbevaringen af eks. madvarer.
 • Er din garage stor nok til at tilføje en reol eller evt skabe langs den ene væg? God opbevaringsplads gør en måske rodet garage får langt mere brugbar plads.
 • Er der kælder? Hvis ja og der er tørt, kan du også her tilføje skabe, reoler eller hylder til opbevaring.

 

Oprydning og rengøring af dine skabe er ofte noget man tager tilløb til, men det er en god og nødvendig ting. Det giver netop muligheden for at få sorteret ud og dette får med det samme dit skab til at virke større. Så kom i gang og kig på det med kritiske øjne!

Sådan organiseres alt i fem trin!

 

Har du nogensinde kigget på disse superorganiserede hjem og spekuleret på, hvordan de gør det? Sandheden er, der er ingen magisk knap eller genvej til at organisere dit hjem. Det kræver bare lidt planlægning, dedikation og det rigtige system. Og mens et skab kan være organiseret anderledes end f.eks. et spisekammer, er der et par vigtige tip, du skal følge, uanset hvad du organiserer.

For at hjælpe dig med at tackle ethvert hjemmeorganisationsprojekt søgte vi hjælp hos den professionelle organisationsekspert Rachel Rosenthal og hendes tips og tricks. Uanset om du håber at få dit skab organiseret, eller hvis du virkelig har brug for at rydde ud i dine køkkenskabe, kan disse tips hjælpe dig med at komme i mål.

Sådan organiserer du næsten alt i dit hjem.

 

1. Bliv realistisk med hensyn til dit organisationssystem

Nøglen til et velorganiseret hjem er en plan og dedikationen til at holde fast ved det. Alle kan planlægge et indviklet organisationssystem, men hvis det ikke virker for dig og din familie, er det temmelig meningsløst. Ifølge Rosenthal er det vigtigt at "være realistisk med hensyn til, hvordan du og din familie fungerer, og skabe organisationssystemer baseret på den måde, du lever."

Sikker på, et kompliceret skabsystem eller en opbevaring til sko lyder godt i teorien, men hvis din familie virkelig bare har brug for en kurv ved bagdøren til sko, så er det bedre at holde fast ved det enkle.

 

2. Declutter dit skab

Dette lyder måske lidt som “kylling eller ægget”, men inden du kan gå i gang med at organisere et rum eller skab, så skal du have de fornødne ting og redskaber der skal bruges. Et rodet hjem bliver kun sværere at organisere, så fokusér på kun at beholde de ting, du virkelig har brug for. Dedikér en dag eller et par stykker til at gennemgå skuffer, skabe, evt kælder og viktualierum, og fokuser kun på de ting der har været brugt og spist for nylig!

Hvis du spekulere på om du nogensinde kommer i gallakjolen fra skoleafslutningen, så er her en hemmelighed: Det gør du med stor sandsynlighed ikke! Et velorganiseret hjem kræver et reality check over alt hvad du har og ejer.

3. Bliv på sporet med et kalendersystem!

En af de største grunde til at et organisationssystem fejler, er fordi livet kommer i vejen. Mellem arbejde og sociale arrangementer husker de fleste af os sjældent at holde vores skabe organiseret efter farve eller rense viktualierummet hver måned. Rosenthal foreslår at planlægge dine dage, selv de almindelige daglige pligter. Hun siger tilmed at du sætte tidspunkter af til alt fra træning til tøjvask, så du ikke ender med at blive overvældet og frustreret over alle gøremålene.

4. Tilføj en drop zone!

Mens dit endelig mål altid skal være at holde tingene organiseret, er der ganske enkelt tidspunkter hvor du er nødsaget til at lægge noget til siden for at vende tilbage til det senere. Og det er helt okay! Overvej om du skal have en såkaldt drop zone til de ting, du har brug for at organisere, men simpelthen ikke lige har tiden at gøre det endnu.

Rosenthal foreslår at man evt kan have en lille bakke eller ligende til post mm. Så er du et skridt tættere på at have organiseret posten.

 

Overvej også at have en drop zone i nærheden af dit klædeskab - Måske i form af en dekorativ kurv. Her kan du have tøj, som du skal have sorteret liggende.

Har du en stor bogreol, kan du med rette have en kasse stående til bøger, som du ikke længere skal bruge. Disse kan så komme til genbrug, så andre kan få glæde af dem!

På denne måde undgår du rodede overflader, og samtidig har du et overblik over hvad der trænger til at blive sorteret.

5. Brug vertikal plads i din opbevaring!

Uanset hvor mange skabe du har, hvadenten det er til tøj eller alm opbevaring, så føles det næsten aldrig af nok. Og mangler du pladsen, så kan det være svært at holde en form for orden. En måde at maksimere din plads på er at tænke vertikalt. Her foreslår Rosenthal at tænke kreativt med de steder til opbevaring, der bliver brugt mindst. Det kan være under din seng eller oven på dine skabe. Her er der med garanti uudnyttet plads, du kan gøre brug af.

 

Har du ekstra gulvplads kan du overveje om du skal have en ottoman med opbevaring. Lodrette reoler eller opbevaringsbøtter, der kan stables, kan bruges til alt fra ekstra tøj til snacks, og sørge for at holde det nemt og kontrolleret.

 

At organisere dit hjem behøver ikke at være en skræmmende opgave. Ved at tage det et skridt af gange, kan du oprette et system, der fungere for både dig og ikke mindst også din familie og være til at opretholde orden i alle rum i huset!


Også i Nyheder

Start din oprydning med Ziito.dk
Oprydningsguide 1

Vis hele nyheden

Byg din drømmegarderobe
Byg din drømmegarderobe

Vis hele nyheden

Tre brødre med en fælles vison om en bæredygtig fremtid
Tre brødre med en fælles vison om en bæredygtig fremtid

Vis hele nyheden