Sådan declutter du dit klædeskab

Du kender det sikkert. Dit klædeskab flyder og du har svært ved at danne dig et overblik. Der er et par sikre tegn, som indikerer at det er ved at være tid til at rydde op i din garderobe:

Den er fyldt med tøj, som du ikke længere bruger.

Du kan ikke finde det, som du har brug for.

Det er fylde i en grad, så alt dit tøj bliver krøllet.

Lyder nogle af ovenstående punkter velkendt? Så kunne det være et godt tidspunkt at få ryddet op i din garderobe.

Nedenstående tips og tricks er alle afprøvede og har bestået testen - så følg med, hvis du for én gang skal have styr på din garderobe.

Tøjstativ

Tip nr 1 - Nøglespørgsmålene

Start med at stille dig selv følgende spørgsmål omkring dit tøj:

 1. Elsker jeg det?
 2. Bruger jeg det?
 3. Passer det til min stil
 4. Klør eller kradser det?
 5. Klemmer det (sko) går jeg i dem?
 6. Er det misfarvet, for slidt eller hullet?
 7. Er det blevet for småt eller stort?

 

Især spørgsmål nr 2 er vigtigt. Alt for mange mennesker har alt for meget tøj - vel og mærket tøj som de ikke bruger. Hvis du de sidste 5 år, har tænkt - den her flotte pink striktrøje, kommer jeg til at elske næste år - og det så stadigt ikke er sket, ja så kommer det desværre nok aldrig til at ske. Husk på at din skabsplads er begrænset, så spild ikke pladsen på tøj du ikke er vild med.

Tip nr 2 Doner dit tøj væk

Det gør processen med at rydde op i din garderobe meget nemmere, hvis du har fokus på at du kan donere dit gamle tøj væk. På den måde kan du hjælpe folk som ikke har samme ressourcer som dig - imens du får ryddet op i dit klædeskab. Det er ren win-win. Der findes et utal af måder hvorpå du kan doner dit tøj, enten i den lokale genbrugsbutik, på genbrugspladsen eller via donationsbeholder ved det lokale supermarked.

Tip nr 3 - Fast donationskurv

Gør livet nemmere for dig selv, ved at have en donationsbeholder i dit klædeskab. Det kan være en plastbeholder, taske eller kurv, hvor du løbende lægger tøj i som du ikke bruger. På den måde kan du løbende få ryddet op - og hele processen med at sige farvel til dig tøj, kan blive spredt ud over længere tid.

 

Tip nr 4 - Én ugentligt oprydning

Fastlæg én ugentligt dag, til at holde orden i din garderobe. Ja det lyder måske af meget, men ved at gøre det én gang ugentligt, kan du nøjes med at bruge 5min. De ugentlige gøremål kunne være:

 

 1. frasorter tøj, som skal til donation eller sælges.
 2. Hæng rent tøj på plads.
 3. Gør evt ugens tøj klar, så du hurtigt kan finde det frem.

 

 

Tip nr 5 Evaluer din garderobe

Her er der fire nemme råd du kan følge.

 

Start med en rengøring. ALT indhold skal først ud, herefter vasker, tørre og støvsøger du dit klædeskab eller garderobe.

 

Skab et hurtigt overblk hvad som skal doneres væk eller sælges.

 

Tid til at hænge alt dit tøj tilbage på dit tøjstativ. Tænker over hvordan det skal organiseres efter type, farve og sæson.

 

Alt hullet eller beskidt tøj sorteres fra og indleveres til skrædder eller renseri. Er tøjet meget slidt, er det måske tid til et sidste farvel.

 

Vi anbefaler at du laver én årlig hoved oprydning og rengøring - samt en fast kort ugentligt oprydning.

Tip nr 6 - Udnyt pladsen

Maksimer din opbevaringsplads i din garderobe.

Hvis du i dag blot har et simpelt tøjstativ eller garderobeskab, kan du maksimere pladesen ved at tilføje hylder, kroge eller bøjlestænger. Har du et fritstående tøjstativ, kan du overveje at tilkøbe en hylde til enten toppen eller bunden af stativet - på den måde udnytter du pladsen bedre, uden at din garderobe optager mere plads i hjemmet. Har du et garderobeskab, kan du ligeledes overveje at sætte kroge på indersiden af skabslågen, igen for at udnytte pladsen bedst muligt.

 

 

Tip nr 7 - Kæmp imod din indre samler

Dette er muligvis den sværeste disciplin ift at holde en overskueligt garderobe. Har du en indre samler, så har svært ved at give slip på beklædning - selvom du aldrig bruger det?

 

Spørg dig selv om du holder fast i tøjet pga en af nedenstående årsager:

 

 1. Det har en sentimental værdi for dig
 2. Du har betalt meget for genstanden.
 3. Du får brugt for det en dag… men er du helt sikker på at den dag nogensinde kommer?

Disse er alle forståelige grunden til at beholde et stykke tøj, men faktum er desværre at din garderobeplads nok er begrænset. Har en genstand en stor affektionsværdi for dig, en brudekjole fx, så overvej kraftigt om den evt kan opbevares et andet sted. For punkt 2 og 3, anbefaler vi følgende regel. Skal du bruge genstanden indenfor det næste år? Hvis ikke, så overvej om det ikke er tid til at sælge eller donerer det væk. Ja det kan være hårdt, men du bliver glad for beslutningen i det lange løb. Hold fokus at tøjet nu kan havne hos en, som sætter pris på det og får det brugt.