Mærkesag #1

GENBRUGE TRÆ

GENBRUGE TRÆ FRA INDUSTRI OG RESSOURCE CENTRE


Løsning til møbel affald

I januar 2020 blev vi valgt som vindere af en prestigefyldt europæisk fund, EU Horizon2020, blandt 120 deltagere. Pengene skulle bruges til at sikre at Ziito kunne blive mere cirkulære og derigennem udfordre møbelbranchen. Vores projekt omhandler materiale-indsamling, fra kommunale genbrugspladser.

Hvor “forsvinder” vores møbelaffald fra genbrugspladserne egenligt hen, når du har afleveret det på den lokale genbrugsplads - og kan det blive brugt på en smartere måde?


Vi fandt svaret, ved at lave et samarbejde med bl.a Vejle kommune, hvor Ziito nu får genbrugstræ, som bliver upcycled i vores produktion. Det syntes vi selv er smart - og det giver god mening for kommunerne, som både vinder på det grønne regnskab og spare penge på håndtering og afskaffelse.

Når træet bliver indleveret på genbrugspladsen, sker den første sortering. Hårdt træ kommer i en dedikeret Ziito-container, som ugentligt bliver transporteret til vores værksted i Fredericia. Her bliver det igen sorteret, før det indgår i vores produktion. Det gør at træet bliver genanvendt, istedet for at blive downcyclet til spånplader eller brændt til energi.

I første omgang indgår træet i vores bænke, spejle og tavler - men der er mange flere nye produkter undervejs.

Vi kommer til at skalere de mængder vi aftager henover 2021 og sigter mod at Ziitos produktion af møbler vil være 100% drevet af genanvendelige og cirkulære materialer om 5 år.