Vi bruger linolie til vores produkter hos Ziito og det er der mange gode grunde til. Vi bruger det til vores træprodukter og som hovedkomponent i vores vægmaling. Linolie er et naturligt produkt, det er et glimrende alternativ til kemikalieholdige produkter fordi det er bedre for dig og for miljøet.

Hvad er linolie?


Linolie er en farveløs olie som er lavet af hørfrø fra hørplanten (Linum usitatissimum).
Linolie er en tørrende olie, altså en olie der hærder når den får luft, varme og lys. At bruge linolie til træ er ikke en ny teknik, men har været en almindelig måde at beskytte træ på lang tid før kemi-industrien tog over med kunstige og ofte giftige produkter.

Linolie er et godt valg til træbeskyttelse, fordi dets molekyler er mindre en træets porrer, derfor trænger beskyttelsen dybt ind i træet - når det hærder udvider olien sig og lukker træets porer. På denne måde beskyttes overfladen af træet og holder derfor længere.

Findes der forskellige slags linolie?

Der findes forskellige typer linolie med forskellig funktion:

Rå koldpresset linolie:
Den mest naturlige linolie og også den bedste til almindelig behandling af træ. Den koldpressede linolie har den mindste molekylestørrelse,

Rå varmpresset linolie:
Den varmpressede olie produceres på nogenlunde samme måde som den koldpressede, men hørfrøerne presset ved opvarmning hvilket giver en anden molekylestruktur. Varmpresningen af olien er mere uren end koldpresningen og skal derfor renses ekstra igennem: det endelige resultat er en olie der hærder hurtigere og har en flottere glans - på bekostning af ikke at trænge lige så langt ind i træet som den koldpressede olie.

Linoliefernis:
Bruges almindeligvis til producering af linoliemaling. Ved at opvarme linolien til 100-150 grader mens ilt tilføres, bliver tørretiden kortere samt olien mere blandingsbar. På den måde skabes en linolierfernis der kan bruges til linoliemaling.

Standolie:
Bruges almindeligvis som bindemiddel i linoliemaling. Standolie bliver til på samme måde som fernisen: fra opvarmning af linolie - men ved endnu højere temperaturer. Det gør olien endnu mere tyktflydende hvilket betyder at den bliver på overfladen og giver mere glans.

Linolie som træbeskyttelse:

Ved at behandle træ med koldpresset linolie opnåes et naturligt og holdbart resultat. Linolien trænger dybt ind og beskytter træet i dybden. Problemet med plastikbaseret træbeskyttelse er, at det skaber en lukket overflade som med tiden kan sprække. Gennem sprækkerne kan vand trænge ind og danne fugtskader. Ved brug af linolie som træbeskyttelse kan træet ånde samtidig med at det er beskyttet: dette kaldes ‘diffusionsåben’. Linolien kræver mindre vedligeholdelse end mange andre former for træbeskyttelse fordi den trængere længere ind og beskytter.

Linolie det naturlige valg - for os hos Ziito er det vigtigt at kigge mod bæredygtige løsninger. Hos Ziito undersøger og udvælger vi materialer og metoder for deres holdbarhed og naturlighed.

Linolie som maling

Ved at blande linolie med farvepigmenter og sikkativ skabes en holdbar maling uden mikroplastik.
Sikkativ gør at malingen hærder hurtigere. Sikkativ til linoliemalingen er produceret fra kobolt, et overgangsmetal som kemisk ændres til et sikkativ der hjælper med hærdningen af linoliemalingen.

Linoliemaling er et bæredygtigt valg: lavet fra naturlige råmaterialer uden plastik og hårde kemikalier. Vi hos Ziito tror på at kigge i tilbage til gamle håndværksmetoder for at lære om hvordan vi byggede og vedligeholdte, inden plastik og kemikalieindustrien begyndte at dominere markedet. Linolie har en lang brugshistorie som både træbeskyttelse og maling i Norden Linoliemaling fåes i alle farveblandinger, fuldstændigt som alle andre slags maling.

Linolie til bordplade

Linolie trænger ind i træet og giver en smuk finish, samtidig beskyttet det din bordplade for snavs og vand. Til din bordplade bør du vælge linolie alt efter hvor lukket/beskyttet overplade du vil have. Hvis din bordplade er udsat for meget vand, kan du benytte en kogt linolie som hærder hurtigere og danner en kraftigere beskyttelse på overfladen af træet. Hvis du ønsker en naturlig bordplade kan du bruge en koldpresset linolie der tørrer langsommere men trænger dybere ind i træet.

Linolie på tøjstativer, bænke og borde

Hos Ziito bruger vi linolie som træbeskyttelse til vores brændte træ - kombinationen af den brændte overflade og linolien der trænger ind i træet giver styrke til træet. På vores farvede træ bruger vi linoliemaling som dekorerer og beskytter på samme tid.

Vi bruger linolien som træbeskyttelse på vores tøjstativer, bænke og borde. På vores farvede produkter bruger vi linoliemaling. Begge metoder sikrer den lange holdbarhed som vores produkter har, det handler om at beskytte træet med naturlige olier der arbejder med træet og ikke mod det. Vi står inde for vores produkters kvalitet og giver derfor 10 års garanti.